Aktuality

12. 12. 2016 - Perníčky, kam se podíváš...
   
   K adventnímu času nepochybně patří trávení společného času a užívání si vánoční nálady. V Express Deli ve spolupráci se Spolem Pro vitalitu dokážeme skloubit příjemné s užitečným.
    Pro děti jsme připravili program, kdy si povídáme o vánočním pečení a společně teorii převádíme do praxe. 2.B přišla s prázdnýma rukama a odnesla si plnou krabici perníčků....
    Děti nejprve samy správně uhádly ingredience a koření pro zadělání perníkového těsta. Zadělané těsto jsme společnými silami rozváleli a pak jen stačilo vybírat z hromady vykrajovátek. Děti měly na výběr tradiční motivy ve vetších tvarech, aby se jim posléze dobře zdobily. Před pečením všechny perníčky potřely žloutkem a pak jen čekaly, až se jejich výtvory propečou. Upekly na 15 plechů....Své perníčky si hrdě odnesly v krabici do školy, kde je pěkně uleželé budou zdobit sněhovou polevou.
    A recept? 350g hladké mouky /klidně celozrnné nebo špaldové/, 100g moučkového cukru, 4 lž medu, 2 lž tuku, 2 vejce, lžička prášku do pečiva, perníkové koření a kakao dle chuti. Potřeme rozšlehaným žloutkem. Zdobíme bílkem vyšlehaným se 150g moučkového cukru.
 
7. 11. 2016  Tandoori, vůně daleké Indie
   
   Tandoori kuře je typické pro indický subkontinent. Jedná se o pečené kuřecí (nebo krůtí) maso ve speciální směsi koření.
    Tandoori není název kořenící směsi, ale pece. V Expressu tandoor (nebo tandoori) pec nemáme, ale u řeky Indus ji používali již 3000 l.př.n.l. Jedná se o hliněnou nádobu, ve které se teplota vyšplhala až na 480 st. Pokrmy se dělaly buď přímo v ní (kuře), nebo na ní - chléb naan. Masa připravená v tandooru získají svou typickou chuť díky vystavení rovnoměrnému žáru. Pod pecí se zatápí buď dřevem, nebo uhlím.
    Tandoori masala kuře se nejprve naloží do bílého přírodního jogurtu, který maso zjemní. Pak se přidá koření a nechá se marinovat. Ve směsi koření se nejčastěji v různém poměru vyskytuje kayenský pepř, chili a kurkuma. Nejlepší a nejčerstvější vůni a chuti koření zajistíme tak, že si vše čerstvě umeleme ve hmoždíři. Tak to děláme v Expressu. Nasládlou chuť a zkaramelizování docílíme přidáním medu, pálivější verzi pak zázvorem a česnekem. Přesná receptura na tu jedinou pravou tandoori masalu neexistuje - Indie a její recepty jsou stejně pestré, jako její obyvatelé.

6.10 2016   Zdravá oranžová koule
   
   Bývá nejčastěji máslová, špagetová, muškátová, Hokkaido nebo mexická....Ano, je to dýně. Poklad zahrady s léčivou silou. Jeho semena se dohovala z období 5OOO l. př.n.l. Lidstvo o jeho přednostech ví tedy dlouho.
    Každá dýně má svá specifika a hodí se na něco jiného. Mexická je ideální na Halloweenské vydlabávání, Hokkaido vynikne v polévkách, máslovou, špagetovou nebo muškátovou je dobré upéct. Obzvláště špagetová je nevšedním doplňkem/přílohou na talíři například u pečených mas.
Dýně se dát vařit, péct, zapékat, mixovat, zavařovat. Fantazii se meze nekladou. Dýně si dobře rozumí s mrkví, zázvorem, kokosovým mlékem, fenyklem, nebo šalvějí či koriandrem.
    Dýně je vhodná při vysokém tlaku, díky vysokému podílu draslíku jej pomáhá snižovat. Má ale také železo, hořčík, vit. C a E. Zbarvení dýni dodávají karotenoidy. Ty naše tělo potřebuje pro správný zrak. Karotenoidy také snižují zátěž tlustého střeva a působí proti rakovině plic. Dýně je velmi dobře stravitelná a vhodná tak i pro nejmenší strávníky. Doporučuje se při mnoha dietách, včetně jaterní a diabetické.
    K podzimu patří dýňové polévky. V EXPRESSu vaříme hřejivou dýňovou polévku. Občas přidáme zázvor, občas koriandr nebo kokos.
5. 9. 2016      Pečivo nám ztmavlo a není to spálením...
   
  Když přijdete do EXPRESS SANDWICHe, málokdy to tam nevoní po právě upečeném pečivu. A bude to tak i nadále...Akorát jsme obměnili sortiment baget, který pro vás několikrát denně necháme nakynout a pečeme ve vlastních pekárnách. Bílá bageta tu s námi byla dlouhých patnáct let a letošní léto jsme ji dali "sbohem".
    Nahradila ji špaldová bageta. Proč špalda? Špalda je prastarý (již před 8 000 lety pěstovaná v Evropě) nešlechtěný druh pšenice s nejvyšším podílem bílkovin z námi konzumovaných obilnin. Má také vysoký obsah minerálních látek a vlákniny. To, že je lépe stravitelná a naopak déle nás zasytí, není třeba zdůrazňovat. Co se o ní však málo ví, že chutná po ořeších.
    Pořád si můžete vychutnat svou oblíbenou náplň i v bagetě tmavé, italské focaccii, wrapu, nebo toastovém chlebu obohaceném o vlákninu, lněná a dýňová semínka.
    Přijďte ochutnat!

19.8.2016        Bylinky známe, neznámé

 Stále častěji se na menu EXPRESS DELI vyskytují názvy bylinek, které v našich zeměpisných šířkách domácí nejsou. Přesným opakem je kuchyně. Obzvlášť v té naší EXPRESSní, kde už zdomácněly. Velmi oblíbenou mají naši kuchaři citrónovou trávu. Citronela nebo-li voňatka citrónová (v angličtině známá jako lemongrass) pochází z jihovýchodní Asie, ale najdeme ji i v Africe, Austrálii nebo Americe. Používá se v kosmetickém i farmaceutickém průmyslu, známe ji jako odpuzovače hmyzu a o jejích přednostech se ví v přírodní medicíně - obsahuje flavonoidy, které působí antioxidačně. Sušená se přidává nejen do čajů, ale i do koupelí. Má zklidňující účinky, ale zároveň osvěží tělo i ducha, podporuje trávení. Je nezastupitelnou součástí většiny pokrmů asijské kuchyně, krásně provoní polévky, ochutí masa a vynikne i v salátech.
    Koriandr - bylinka milovaná nebo nesnášená...Koriandr, původem z Indie, je velmi intenzivní, zejména jedná-li se o čerstvé listy. Semena jsou naopak sladší a jemnější. Koriandr se hojně používá v indické kuchyni - je nedílnou součástí karí, arabské, ale i středomořské či mexické kuchyni. U nás se dává do kořenící směsi při pečení perníků. Pomáhá při zažívání. Je snadné si ji pěstovat i doma.
    Indickým šafránem je nazývána kurkuma. Ajurvéda si tento kořen příbuzný zázvoru nemůže vynachválit. Nejprve se používal k barvení (přírodní barvivo E100), posléze při léčení: má protizánětlivé účinky, očišťuje organizmus, podporuje trávení, harmonizuje hladinu cukru v krvi a hladinu cholesterolu, probíhají studie o účinku na Alzheimerovu chorobu. V kuchyni se přidává do karí, rýže, směsí luštěnin, ale i do mléka. Má nahořklou chuť. Pro její krásný květ se stala i oblíbenou dekorací obydlí.

20.7.2016
    
   Bez vody léto jako by nebylo...

  
 Že voda patří k životu, ví každé malé dítě. Pamatujete na svou oblíbenou konvičku, misku pro zvířátka nebo nafukovací bazének? Léto a voda, spojené navozující pohodu, prázdniny, úsměv při vzpomínkách...Voda je ale také nedílnou součástí nás samotných. Lidský organizmus skrývá na 2/3 tekutin. Voda v těle pomáhá rozpouštět živiny, reguluje naši teplotu, odvádí nepotřebné látky z těla, pomáhá při látkové výměně a trávení. Nejvíce vody bychom našli například v krvi.    
    Jakmile nemáme dostatečný přísun tekutin, projeví se to okamžitě na našem bytí - fyzickém i psychickém. Cítíme se unaveněji, tělo vysílá signály (suché rty, méně elastická kůže), mění se naše duševní pohoda v nepohodu, tělo "najíždí" na úspornější režim. Obzvláště v letních měsících a ve vysokých teplotách bychom měli dopřát tělu více tekutin (ne ale v černých čajích, kávě, džusech, alkoholu a slazených nápojích, včetně slazených a sycených vodách), než-li to děláme standardně.
    Zásada vypít alespoň 2-3 litry tekutin denně neplatí pro všechny. Všeho příliš škodí, hlavně holdujeme-li zvýšenému přísunu soli, která zadržuje vodu v těle. Vše záleží na naší postavě, věku, výdaji energie. Určitě pijme o chvíli dřív, než-li máme žízeň. Pít bychom měli po celý den průběžně, nikoli nárazově (nezvládáte-li pít pravidelně, zkuste aplikaci pitný režim, water drink reminder, alarm na pití vody). Nejlepší ke napít se po jídle, ne během požívání hutného pokrmu. V létě je nejvhodnější pramenitá čistá voda. Minerálky zbytečně zaměstnávají ledviny vysokým obsahem minerálů. Nemáte-li rádi čistou vodu, stačí ji ochutit například citrónem pro očištění organizmu, plátky okurek pro osvěžení, řapíkatým celerem pro nevšední chuť nebo jakýmkoli nakrájeným ovocem a bylinkami lahodícími oku i chuťovým pohárkům. Vodu není třeba doslazovat, naopak si ozdobte skleničky pro větší požitek z pití.
 

5. 5. 2016      Proč NEšetříme olivovým olejem?
  
  
Od prvního setkání ho prostě milujeme a přípravu jakéhokoli pokrmu si bez něj už nedokážeme představit. V EXPRESS DELI najdete pouze EXTRA VIRGIN olivové oleje vyrobené výhradně mechanickými postupy, které jsou pro zachování kvality a hodnot oleje nejšetrnější.
    Proč vybíráme olivový olej? Víme, že olivový olej má mnoho blahodárných a zdraví prospěšných schopností na lidský organismus. Kvalitní olivový olej pomáhá snížit riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Obsahuje antioxidanty, vitamín E a ostatní rozpustné v tuku. Nenasycené mastné kyseliny v něm redukují hladinu škodlivého LDL cholesterolu. Olivový olej se hojně používá ve  farmacii i kosmetickém průmyslu.
    Jeho použití v kuchyni je nesčetné. Kromě klasických zálivek na salát v kombinaci například s balzamikovým octem, je vhodný i k tepelným úpravám. Zde je třeba ale sledovat druh oleje a teplotu, při které je vhodné ho zahřívat. Ta se liší a také se pak liší účinnost oleje (včetně zdravotních benefitů). Olivový olej je v Itálii, Řecku a hlavně Španělsku hojně užíván i ve sladké kuchyni. Našinec si jeho chuť může dopřát například v mrkvových koláčích (carrot cake).

18.4.2016      Dietou ke krásnější a svěžejší pokožce
  
  
Utratíte stovky, ba tisíce korun za omlazovací krémy? Reklamy na krémy, které nás "udělají" věčně mladými, séra zázračně vyhlazující všechny vrásky nebo vody, co osvěží a vyčistí všechny kožní póry....Věříte na reklamní slogany nebo ve zdravý selský rozum a staletími prověřené a vyzkoušené postupy a rady?
Pokud se snažíme o zdravý životní styl, péče o kůži - náš největší orgán - patří rozhodně mezi jeden z ukazatelů výsledků naší "snahy". Kůže je jedním z prvních zrcadel stavu našich vnitřních orgánů. Únava, stres, nedostatek vody, nízký přísun vitamínů a minerálů, příliš cukrů, soli, čokolády, to vše se okamžitě objeví na naší pokožce. A nemusí to být pouze lupy ve vlasech či akné v obličeji. Stále rozšířenější jsou lokální ekzémy (v horším případě rozsáhlé, o atopických ekzémech nemluvě). Proč je tomu tak?!    Špatný životní styl a oslabený organismus. A jaké je řešení? Drahé masti a krémy z lékárny vyřeší aktuální situaci, ale příčinu nikoli. A proto zpět k přírodě.    Naštěstí už i osvícení dermatologové ustupují od chemických prostředků a radí to, co věděly nejen naše prababičky. Jako první k promaštění pleti u ekzémů postačí obyčejné nesolené vepřové sádlo a klid...Ekzém je zánětlivé onemocnění kůže. Jak na záněty v těle? Zvýšit přísun vitamínu C například v ovoci a zelenině, echinacee, rakytníku. Nepříjemné kožní projevy zlepšuje vitamín E, D a A. Vit. E najdeme v rostlinných klíčcích, olejích, oříšcích, mléčných produktech, ale také v brokolici či špenátu. Vit. A i D v živočišné podobě je v rybím tuku, játrech, žloutcích, vitamín A v rostlinách - mrkev, petržel, jeřabiny. Pomáhá i zvýšený přísun zinku (kde bývají obsaženy bílkoviny, bývá přítomen i zinek) a železa. Železo si dopřejme mezi jinými ze švestkové šťávy, sušených meruněk, ořechů a dýňových semínek, listové zeleniny, luštěnin či mořských řas.

    Všechny tyto vitamíny a minerály by měly být součástí pestré a vyvážené stravy s přihlédnutím na zvýšený přísun výše zmíněného. Samozřejmostí je pravidelný pitný režim (pramenitá čistá voda), spánek/odpočinek a POHYB. Měli bychom si ale být vědomi, že ani příroda neumí zázraky přes noc (stejně jako krémy z reklam). Nicméně přírodní cestou svému tělu neubližujeme, ba naopak dopřáváme mu to, co potřebuje.

31.3.2016 Losos - jedinečný zdroj zdravých nenasycených kyselin

Již patnáct let v našem menu najdete lososové náplně a pokrmy z lososa. Důvod je prostý. Víme, že tato dravá mořská ryba je unikátním zdrojem důležitých a nenahraditelných nenasycených mastných kyselin. Těch se nám, Středoevropanům, akutně nedostává. Tyto kyseliny Omega-3 a Omega-6 jsou nezbytné pro udržení správné hladiny zdravého cholesterolu. Omega-6 máme ve stravě častěji, Omega-3 je třeba doplňovat. Omega-3 snižují hladinu špatného cholesterolu, regulují krevní tlak, snižují únavu, pomáhají při kožních projevech např.alergií, lupénce a zvyšují imunitu.
    Udělejme něco pro náš mozek, cévy a srdce, zajistěme si dostatek ryb v našem jídelníčku. Pokud nezvládáme jíst 3 porce ryb týdně (počítají se tučnějčí mořské ryby - losos, sardinky, tuňák, makrely, atd.), není od věci vyhledat kvalitní přírodní potravinové doplňky. Zapomeňme na rybí tuk na lžičce v době dětství. Moderní preparáty jsou zbaveny nežádoucí chuti a zápachu :o)

    Losos v EXPRESSu pochází z mořských farem a nejkratší cestou putuje k vám. Pokud maso lososa tepelně zpracováváme, tak pomalých a šetrným způsobem v konvektomatu. Nyní kromě klasických náplních do sendvičů a salátů (viz. obr.) nabízíme v cateringovém menu i lososové quiche nebo porce masa jako hlavních chod. Více informací: catering@expressdeli.cz

22.2. 2016 V EXPRESS SANDWICH výhradně české vyzrálé hovězí

Nově se před názvem ROASTBEEF objevuje barevné odlišení BIO. Proč? Protože námi připravované české vyzrálé hovězí maso pochází VÝHRADNĚ z ekologického chovu v Krušných horách. Naši býčci (ano, býčka dostáváme celého jen my :o) si před porážkou pochutnávají na rozlehlých pastvinách a jsou součástí přirozeného koloběhu přírody. Žádná chemie, žádná genová manipulace, žádná antibiotika, žádné hormony.
Chov, porážka, skladování, zpracování a balení masa je přísně kontrolováno podle zákona o ekologickém zemědělství č. 242/2000 Sb.
Naše vyzrálé hovězí maso je tedy to nejlepší, co Vám můžeme nabídnout. Šetrně ho zpracováváme i my. BIO ROASTBEEF ochucený o čerstvé bylinky pečeme jedině v konvektomatech, a tak si maso zachovává svou přirozenou chuť a výživové hodnoty.
BIO ROASTBEEF si můžete vychutnat v salátech, wrapu nebo sendvičích. V EXPRESS DELI catering menu ve vybraných masových variantách. Hovězí maso pak v nabídce teplých poledních menu.


9.2.2016 Děti + zdravá svačinka = u nás zvládneme obojí

Stejně jako v předchozích letech, i nyní pořádáme ve spolupráci se spolkem Pro vitalitu zábavně-vzdělávací aktivity pro předškolní a školní děti. Trvá to vše 1,5 hodiny a nikdo se nenudí, ba naopak. Tentokrát se prvňáčci z Malostranské ZŠ dozvěděli zajímavosti o trávicím systému, dokázali ve slepém testu chuťově rozlišit rozmanité potraviny, také zjistili, jaké potraviny jsou zdraví prospěšné a jejich účinek na lidský organismus, jak si správně připravovat si jídlo, kdy a v jaké míře se stravovat a vše si pak prakticky vyzkoušeli - vytvořili si vlastní veselou svačinku. Tak jim chutnalo, že ani nesnědli oběd :o)
Chtěli byste s vašimi předškolními či mladšími školními dětmi přijít na tvoření vtipných svačinek?
Napište nám: info@spolekprovitalitu.cz
                                                                Dobrou zdravou chuť přeje
                                                                                                            Váš Express Deli tým a spolek Pro vitalitu

25.1.2016 NOVINKA - chuť Španělska chtějte pod názvem chorizo

Přicházíme s další letošní NOVINKOU. Po italském prosciuttu představujeme specialitu z iberského poloostrova - CHORIZO.

Chorizo je středomořskou specialitou, tentokrát ze Španělska. Zdomácněla zejména v Katalánsku, ale také v Portugalsku a je nedílnou součástí tapas. Jedná se o dvě základní varianty pikantní= picante /sladký = dulce vepřového salámu, či klobásky. Intenzivní zabarvení do oranžovo-červena se docílí drcenou sušenou sladkou i/nebo pálivou paprikou. Dopřejete-li chorizo v Mexiko, nelekejte se pálivější chuti - papriku často nahrazují chilli. Nejdále od nás najdete chorizo ve Východním Timuru, bývalé portugalské kolonii.
   
Chuť choriza je vyladěna ještě česnekem, směsí bylinek a slaninou. Vše v tajném poměru...



21.12.2015 Jablko - hvězda vánočního stolu


Kdo by neznal jeden z nejoblíbenějších druhů ovoce. Sladký, křupavý zdroj antioxidantů, vitamínů a vlákniny pochází zřejmě z úrodné oblasti dnešního Kazachstánu a časem zdomácněl po celém světě. V Čechách je jabloň nejpěstovanější ovocnou dřevinou. Máme jich tu skoro jako obyvatel.

Jablka milujeme pro jejich šťavnatost, obsahují okolo 80% vody,a  neloupaná obsahují ještě vyšší množství vlákniny a hlavně nepostradatelných minerálů - železo, fosfor, draslík, hořčík, atd. V kombinaci se sladkokyselou dužinou jejich konzumací pomáháme trávení, posilujeme imunitní systém, krevní oběh a regulujeme si hladinu cukru v krvi.

Jablko má pro nás i symbolickou hodnotu, zejména v čase vánočním. Každý hodující u stolu by si měl rozkrojit své jablko a podle tvaru jádřince zjistit výhled do nadcházejícího roku. Hvězdička věští pevné zdraví, křížek nic dobrého...

V EXPRESSu také milujeme jablka, nejen v čase vánočním. Proto se stala nedílnou součástí našich pokrmů, zejména salátů. Jablka se výborně snoubí se sýry...Salát jejich chuť zvýrazní a naopak zjemní chuť sýrů, společně vytváří ideální nutriční poměr sacharidů, proteinů a vlákniny.


7. 12. 2015 Bulgur a kuskus = nedílná součást příloh a salátů

Tyto typické plodiny pro severoafrickou kuchyni již zdomácněly i u nás ve středu Evropy. Jedná se o pšeničnou krupici - kuskus a pšenicné krupky - bulgur. Oba dva druhy jsou velni snadné na přípravu, protože se nevaří, ale stačí je zalít horkou vodou nebo vývarem z masa nebo zeleniny a nechat nabobtnat. Oblíbili si je zejména milovníci zdravé kuchyně, protože jsou snadno stravitelné.
    Bulgur, typický svou oříškovou chutí, známe zejména z dovolených, jako součást pokrmů "tabouleh, pilaf nebo falafel".    

Kuskus kromě slané varianty se zeleninou a masem si lze připravit i na sladko a doplnit jej oblíbenými druhy čerstvého i sušeného ovoce, ořechů a medem nebo jogurtem. Kuskusový salát je ideální pro přesnídávku nebo svačinu.

Bulgur i kuskus mají vysoký podíl vlákniny a obsahují snadno stravitelné cukry a téměř žádné tuky. Nezanedbatelný je i obsah vitamínů - B, A, D a především minerálů v nich - fosfor, železo, hořčík, vápník.

Nechte se inspirovat našimi saláty s kuskusem a přílohami s bulgurem.



19.10.2015    NOVINKA - Podzimní salát s červenou řepou

Během letošních podzimních a zimních měsíců Vám nabídneme vybrané kombinace salátů se zdravíprospěšnými ingrediencemi. Jako první z nich jsme připravili PODZIMNÍ SALÁT s červenou řepou, kozím sýrem a dýňovými semínky na lůžku z listové zeleniny. Rádi bychom nejen zpestřili Váš jídelníček, ale také Vám dopřáli to nejlepší, co se k danému období hodí. Na podzim proto vévodí čerstvá kořenová zelenina = řepa, semínka a sýr jako zdroj bílkovin. Červenou řepu jsme vybrali záměrně, my na ni nedáme dopustit!

Zapomeňte na řepu ze školní jídelny. Vychutnejte si ji připravenou naší Marikou. Řepa je jeden z nejzdravějších druhů zeleniny. Proč? Protože má nízký obsah kalorií i přes vyšší obsah cukru (ve 100g okolo 40kcal), ale vysoký obsah pro život nezbytných minerálů (sodík, draslík, hořčík, železo, vápník) a vitamínů (A, C, B). Červenou řepu můžeme jíst syrovou v salátech nebo odšťavněnou v džusech, vařenou jako přílohu, pečenou podávanou nejlépe se sýrem, nebo si ji zavařit. Pokaždé bude chutnat trochu jinak.
  
Řepa by neměla chybět v našich kuchyních a na talířích pro své antioxidační vlastnosti, schopnost zlepšovat pružnost cév a stavu kůže a nehtů, zlepšuje horečnaté stav, podporuje vylučování vody z těla, podporuje funkci žaludku a správnou tvorbu žluči, upravuje střevní mikroflóru. Řepy si považujme, protože její barvivo (betain) brání kornatění tepen a podporuje činnost jater. Funguje také jako prevence vzniku rakoviny, pomáhá při rekonvalescenci a doporučuje se jako podpůrný doplněk. Už se jste dostali chuť na řepu?

12.10.2015   Vláknina = kartáč našeho střeva

Věděli jste, že tenké střevo má plochu až 300m2? Společně s tlustým střevem to už je pořádný prostor pro úklid. K zajištění střevní "čistoty", peristaltiky a především správné funkci střev při vstřebávání živin pomáhá VLÁKNINA.

Vláknina rostlinného původu se dělí rozpustnou a nerozpustnou. Obě dvě bobtnají a zvětšují svůj obejm, působí tak "zaplňujícím" efektem. Rozpustná vláknina je částečným zdrojem energie, reguluje trávení tuku a cukrů. Je potravou pro mikrobiální střevní floru je tzv. prebiotikem. Nerozpustná vláknina působí zejména v tlustém střevě, kterému usnadňuje prostupnost tráveniny a zlepšuje vyloučení jejích zbytků. Dospělý člověk by měl denně pozřít okolo 30g vlákniny. Naprostá většina z nás je však hluboko pod normou.
Přitom 1 středně velké jablko obsahuje cca 3g vlákniny. Hojnost jablek je nyní  všude, stačí se zakousnout. A pamatovat si "An apple a day, keeps doctor away."

Vysoký obsah vláknin mají zelenina a ovoce, sušené plody, luštěniny, celozrnné výrobky a nechcete-li nic "chroupat" existují jiné zdroje čisté vlákniny, například psyllium.

5.10.2015    Zeleniny není nikdy dost

Zelenina na zdravém talíři nesmí chybět. Jako významný zdroj vitamínů, minerálů, stopových prvků a vlákniny hraje na něm prim. Jenže zelenina a ovoce díky svému zbarvení dodávají našim gurmánským požitkům i jiný rozměr - emoční. Barevná rozmanitost lahodí oku i mysli. A všichni vědí, že čím barevnější, tím lepší.

Například červená paprika má v sobě více vitamínu C než-li pomeranč. Veškeré "červené" ovoce a zelenina obsahují antioxidanty zmírňující proces stárnutí buněk, chrání před infarktem a srážením krve. Oranžová a žlutá zase značí přítomnost karotenů, ze kterých si naše tělo vyrábí provitamín A důležitý pro zrak. Zelená listová zelenina je důležitá pro kyselinu listovou nezbytnou pro bezchybné dělení buněk a správné využití cukrů a bílkovin v těle. Modré a fialové není mnoho, ale svůj význam také mají - borůvky patří mezi tzv. "superpotraviny".

Zeleniny by měla být v každé porce stravy zastoupena 1/2. Nemusí být jen čerstvá, vhodná je i spařená, vařená nebo kvašená (zelí, kimchi, okurky, atd.).


21.9.2015    Polední menu - vyvážený oběd, po kterém Vám nebude těžko

Přemýšlíme, jak pro Vás sestavit racionální a vyvážený oběd, po kterém se budete cítit příjemně nasyceni a Vaše tělo přitom dostane potřebné a vhodné živiny. Zdrojem inspirace se pro nás stal zdravý talíř pro dospělé sestavený odborníky z americké Harvard School of Public Health. Jejich "Healthy Eating Plate" doporučuje konzumaci toho nejlepšího z každé potravinové skupiny. Talíř se skládá z 1/4 celozrnných příloh = pečivo, těstoviny, rýže,  1/4 zdravých proteinů = výběr ryb, luštěnin, drůběže nebo z libového masa, téměř 1/2 porce talíře tvoří rozmanité druhy zeleniny - nejlépe čerstvé, brambory a hranolky se nepočítají, zbytek tvoří čerstvé ovoce - čím pestřejší a barevnější, tím lépe. Samozřejmostí by mělo být používání olejů lisovaných za studena, konzumace 1 porce mléčných výrobků denně a dodržování pitného režimu přijetím 2-3 l pramenité vody denně.

Nyní u nás v EXPRESSu dostanete vyvážený oběd obsahující VŽDY kvalitní zdroj bílkovin z masa nebo pro vegetariány z luštěnin, sacharidovou přílohu a pořádnou dávku zeleniny. Používáme výhradně extra panenský olivový olej. Minimálně dosolujeme a rádi používáme čerstvé bylinky. Veškeré suroviny zpracováváme šetrně - v konvektomatu, blanšírováním, lehkým grilováním. NIKDY NESMAŽÍME.


31.8.2015    Šetříme životní prostředí, přidejte se k nám. Ještě DNES!

Snažíme se šetřit naše životní prostředí a zbytečně jej neznečišťovat. Plasty patří mezi odpadky, jež jdou recyklovat, nicméně je jich nadbytek a zbytečná nadužívanost kvůli našemu komfortu. Zkusme společně snížit jejich spotřebu.

Chcete-li si od nás odnést oběd s sebou, přineste si vlastní nádobu na jídlo/lunch box. Nemáte-li vlastní, využijte v pondělí 31.8. poslední možnost mít lunch box od nás zdarma. Můžete jej použít opakovaně.
Ročně jsme rozdali okolo 10 000 ks lunch boxů a váze 230 kg. Odlehčeme planetě Zemi od těchto zbytečných plastů.

Od 1.9. 2015 zpoplatňujeme lunch box za 15 Kč.

ReUSE, reCYCLE!

20.8.2015   
LOSOS - ideální, přirozený zdroj omega-3 mastných kyselin


Záleží nám na vašem zdraví. Připravili jsme pro Vás extra menu s lososem. Proč? Protože losos je zdrojem zdraví prospěšných tuků a především v naší stravě nedostatečně zastoupených OMEGA-3 MASTNÝCH KYSELIN. 100g porce upraveného lososa vám dodá 1,8g omega-3 mastných kyselin a 20g bílkovin, což je zhruba 1/3 potřebného denního příjmu. Týdně bychom si měli dopřát alespoň 2 porce ryb. OMEGA-3 mastné kyseliny jsou prevencí kardiovaskulárních chorob, pozitivně ovlivňují funkci mozku, zmírňují deprese, mají pozitivní účinek na arthritidu, astma nebo lupénku.


13.8.2015   
Dobijte si Vaší EXPRESS DELI kartu online a získejte 10% kreditu navíc

Ve spolupráci s ČSOB a společností Monet+ jsme spustili možnost dobíjení EXPRESS DELI karet online. Vše je rychlé, snadné a samozřejmě i bezpečné.

3.8.2015      Nadopujte se vitamíny - TEĎ, V LESE


V lesích nyní dozrávají jedny z nejlepších druhů ovocí. 
Stačí se důkladněji porozhlédnout - BORŮVKY, OSTRUŽINY, MALINY, JAHODY, BRUSINKY. Tyto vesměs drobné plody řazené mezi "superpotraviny" všem velmi chutnají, ale málokdo je rád sbírá....

Například borůvky jsou velmi dobrými antioxidanty, zdroji vitamínů C, železa či vlákniny. Díky tomu posilují imunitu, podporují rekonvalescenci, působí preventivně proti šerosleposti (příslušníci RAF je během II. světové války dostávali povinně), chrání a zlepšuje cévní systém. Vliv na konzistenci stolice není třeba rozebírat :o) Ostružiny mají navíc karotenoidy, vitamíny skupiny B, draslík, železo, hořčík či vápník. Znám je protizánětlivý účinek odvaru z listů ostružiníku.
 
Maliny
mají vyšši antioxidační kapacitu než-li například jahody, kiwi, rajčata. Olej z červených malin se používá proti projevům stárnutí v kosmetice. Olej se semínek malin je bohatý na vitamín E, zdraví prospěšné omega 3- mastné kyseliny. Brusinky se hodí nejen do terčíku na svíčkovou. Jejich antibakteriální vliv na infekce močových cest je hojně propagován, méně však probiotický charakter podporující hodné bakterie v zažívacím traktu. Z lesa byste nyní tedy opravdu neměli přijít bez pořádné dávky vitamínů....

Dobrou zdravou chuť!

20.7.2015 - V horku se zchlaďte OKURKOU - v salátu i drinku

Nevěříte? Ale ano!
Okurka patří k typům zeleniny, jež díky vysokému množství vody (90-96%) a minimálnímu sacharidů vás pocitově "ochladí". Podobný účinek má například i většina tropického ovoce. Jedna z nejoblíbenějších zelenin, okurka má kromě vody v sobě i minerální látky - draslík, vitamíny C, B, bílkoviny a vlákninu. Při konzumaci čerstvých okurkek salátovek není třeba počítat kalorie. 100g jich má pouhých 15 kcal. Dopřejte si jich hojně v době, kdy zrají, tedy NYNÍ!

Okurky odvodňují, čistí zažívací ústrojí, povzbuzují ledviny a působí na krevní oběh. Jejich použití v kosmetice není třeba připomínat - zmírňují otoky, zklidňují záněty a regulují obsah vody v pokožce.
 
Okurky se však požívají i v míchaných alkoholických i nealko drincích. Velmi osvěžující nápoj je například kombinace na kostky nakrájené okurky, lístků máty, plátků citrónu a sodovky. Alkoholická varianta je třeba gin s tonicem a podélně nakrojenou okurkou - míchátkem.


23.6.2015 - Koncert MIG 21 a grilování s EXPRESSem

Již tento čtvrtek opět GRILUJEME. Ale pozor, nikoli přes oběd, ale během večerního koncertu. Ve čtvrtek 25.6. nejezděte z práce domů, ale zamiřte do areálu Budějovická Business Centra, kde se koná tradiční koncert. ZDARMA uvidíte klasiku české hudby od 18 hodin DĚDA MLÁDEK ILLEGAL BAND a od 19.30 hodiny vystoupí klasika ze Smíchova, MIG 21. Po celou dobu si můžete pochutnat na hovězích domácích hamburgerech, které pro vás budeme čerstvé grilovat. Ochutnejte také speciály z pražského mikropivovaru Kolčavka.

8.6. 2015 - Ochutnejte nový sendvič - BIO ANGUS STEAK

BIO hovězí z Krušných hor nám chutná a Vám také! Proto jsme se rozhodli jej trvale zařadit do naší nabídky. Nový BIO ANGUS STEAK sendvič je kombinací šetrně pečeného hovězího na tymiánu a podlitého vínem, polotvrdého sýru cheddar, sušených sladkých rajčat, čerstvé pikantní rukoly, strouhaného parmazánu a domácího olivového oleje s citrónem.

Ochutnejte BIO roastbeef - lahodnou, přirozenou chuť masa rozplývajícího se na jazyku.
Cena odpovídá kvalitě, za kterou ručíme.


18.5. 2015 - Zkuste BIO roastbeef z hovězího z Krušných hor

My opravdu spolupracujeme s místními farmáři. Neříkáme vám prázdné, hezky znějící fráze. Důkazem toho je LIMITOVANÁ nabídka pro tento týden. Už několik dní naši kuchaři zkouší péct v konvektomatu BIO roastbeef z hovězího, které nám nově dodává rodinná farma v Krušných horách. Pekli jsme krátce, dlouze a pokaždé jsme se kochali nad krásou masa, jeho barvou a strukturou vláken...a ta lahodná chuť!

Ochutnejte BIO roastbeef, s novou cenou v denním menu.
Cena odpovídá kvalitě, ze kterou ručíme.


15.5.2015 - Proč není mrkve nikdy dost?

Chuť mrkve je po mléce jednou z prvních chutí, kterou okusíme. Vzpomeňte si na první příkrmy, šklebící se ksichtíky svých dítek a poprskanou stěnu....
Tahle kořenová zelenina, kterou si můžeme dopřát nejen v našich končinách nejčastější oranžové barvě, ale také v bílé, žluté, purpurové a dokonce načernalé, pochází z oblasti dnešního Afgánistánu a Íránu a první dochované zmínky o ní jsou na malbách 5 000 let starých. V Evropě si na ní pochutnáváme od 12. století. Původně se mrkev pěstovala jako léčivo. Ano, pořád platí, že obsahuje vitamín A, retinol, jež podporuje naše vidění. Sníte-li 1 mrkev denně, pokryjete až 200% DDD vitamínu A, kromě toho svému tělu dopřejete vlákninu, vitamín C, draslík, sodík nebo hořčík. Ve 100g mrkve je pouze 146 kJ, takže tloustnutí se obávat nemusíte.

Už jste dnes měli mrkev? Zkuste náš mrkvový salátek zakápnutý citrónovou šťávou. Dobrou chuť!



10.5.2015 - Saláty tisíce chutí

...že nevěříte? Vyzkoušejte je. Salát není jen různě zelené lupení rozličných tvarů. Saláty mohou být také jednodruhové, ochucené například sýry, kousky masa nebo uzeniny, ale i kvalitní rybou. Ve Středomoří hrají saláty v létě hlavní roli - jsou hlavními chody. Proto se na ně během jara a léta v EXPRESS SANDWICH zaměříme.
Především listové saláty jsou u nás v Čechách pořád ještě nedoceněné. U nás budou mít prim. PROČ? Protože listový, například hlávkový salát je bohatý na vlákninu, jež vás zasytí, vitamíny - C, B, E, minerály - hořčík, sodík, draslík a železo a "správné" sacharidy, které potřebujete k získání energie. Tato jedna z nejstarších zelenin je snadno stravitelná a obsahuje vysoký podíl vody.
Nově pro Vás budeme také připravovat zajímavé druhy salátů s vybranými ingrediencemi. Jednou z nich bude hořkosladká a šťavnatá čekanka. Tuto dvouletku vídáme na talířích zřídka, přesto v Itálii, Španělsku, ale také Belgii na ni nedají dopustit. Má vysoký obsah vitamínů a hlavně inulinu, který pomáhá při snižování cholesterolu a cukrovce.

Podle španělského rčení prý dobrý salát připraví čtyři lidé společně - hýřil přidá olej, skrblík ocet, chytrý zase sůl a cvok vše zamíchá :o) Těšte se na čerstvé, křupavé, chuťově a vizuálně rozmanité variace salátů z EXPRESSU.


4.5.2015 - Změna v otevírací době a fungování provozovny Anglická

Milí zákazníci EXPRESSu, před 14 lety jsme otevřeli naši první provozovnu EXPRESS SANDWICH & Salad v Anglické ulici na Vinohradech. Od doby našeho otevření Vltavou protekla spousta vody, několik povodní a celé město se změnilo. I my jsme se změnili a posledních pět let díky Vám, našim zákazníkům velmi úspěšně rozvíjíme cateringový koncept EXPRESS DELI, prostřednictvím kterého dodáváme společnostem v Praze širokou škálu občerstvení a souvisejících služeb.

Tato změna konceptu znamená zvýšené nároky na prostor, který aktuálně slouží jako prostor pro zákazníky. Po dlouhém zvažovaní jsme se rozhodli s platností od 1.5.2015 upravit provozní režim provozovny Anglická a uzavřít provozovnu pro příchozí zákazníky.

31.3.2015 - Nová otevírací do na Andělu

Doba se mění a s ní i Express Sandwich
Milí zákazníci EXPRESSu, je tomu více jak 10 let, co jsme otevřeli provozovnu EXPRESS SANDWICH na Andělu. Během této dekády se doba velmi změnila a my jsme se rozhodli více investovat do navýšení našich kapacit během obědové špičky. Proto jsme v loňském roce rozšířili naši nabídku o polední bistro EXPRESS FOOD. Nyní po více jak roce provozu bistra můžeme říci, že naše rozhodnutí bylo správné. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli zcela se zaměřit na polední špičku a dopolední objednávky do firem,
abychom zkvalitnili a zrychlili vaši obsluhu.
S platností od 1.4.2015 je naše otevírací doba:

EXPRESS SANDWICH od 11.00 do 15.00 hodin
EXPRESS FOOD od 11.00 do 14.00 hodin nebo do vyprodání zásob



20.3.2015 - FOOD projekt - nominujte svou oblíbenou EXPRESS restauraci

Chutnají vám naše zeleninové saláty?
Dopřáváte si v Expressu svou oblíbenou polévku?
Vyhovuje vám sortiment a velikost porcí?
    ...jsou vaše odpovědi kladné? Skvělé!
Dbáme na pestrost, nutriční hodnoty a čerstvost našich ingrediencí. Rychlost a příjemné prostředí je bonus navíc. Podpořte nás a NOMINUJTE jakoukoli pobočku EXPRESS SANDWICH / EXPRESS FOOD do evropského projektu zdravého stravování FOOD na www.ticketka.cz. Vaším bonusem budou aplikace s obědovým deníkem, vyhledávač restaurací či možnost výhry oběda zdarma. A co znamená FOOD? Fighting Obesity through Offer and Demand.
Děkujeme za podporu!

22.1.2015 - Nově vaříme čerstvý mátový čaj

Víme, jak dopřát našemu organismu v zimních měsících uklidňující zážitek. Stačí si vychutnat šálek aromatické léčivky, kterou znali již staří Egypťané - máty. Máta pomáhá trávení, její dezinfekční účinky ulehčí při nachlazení a vzpomeňte si na ni také při nevolnostech či mořské nemoci. Je to ideální rostlina pro domácí pěstování. Tato trvalka mnoha odrůd má ráda slunko a vlhko. Můžete si ji na zimní měsíce i usušit. My v EXPRESS SANDWICH vám však připravíme nově čaj z čerstvých mátových lístků. Vy si jej po ochlazení dochutťe citrónem (jinak by se rapidně snížil podíl vitamínu C) a medem (teplem med ztrácí své léčivé účinky). Ideální teplý nápoj do zimního nečasu...



14.1.2015 - Pokračujeme se vzdělávacím projektem Děti, dobrou chuť!

I v novém roce 2015 jsme navázali na úspěšný zábavně-edukativní projekt pro mladší školní děti. Třeťáci z Malostranské ZŠ se dozvěděli
zajímavosti o svém trávicím systému, dokázali ve slepém testu chuťově rozlišit rozmanité potraviny, také zjistili, jaké potraviny jsou zdraví prospěšné a jejich účinek na lidský organismus, jak si správně připravovat si jídlo, kdy a v jaké míře se stravovat a vše si pak zkusili prakticky vyzkoušeli. Na konec jako profesionální ochutnavači si měli možnost vychutnat vyjímečné extra panenské olivové oleje a sušená rakčata sladká jako třešně představené společností Olium Olivium. Chtěli byste s vašimi předškolními či mladšími školními dětmi přijít na tvoření vtipných svačinek? Neváhejte a kontaktujte nás. Email: sandwich@sandwich.cz Těšíme se na Vás!


16.12.2014 - Otevírací doba během vánočních svátků


Rádi bychom Vás upozornili na změnu otevírací doby v období 20.12.2014 - 4.1.2015. V pondělí 22.12. a v úterý 23.12. a mezi 29.12. - 31.12. přijímáme Vaše objednávky a požadavky od 8:00 do 16:00 hodin. Provozovny EXPRESS SANDWICH Anglická, Anděl a BB Centrum a EXPRESS FOOD Anděl jsou od 20.12.2014 do 4.1.2015 zavřené. Těšíme se na Vás opět v pondělí 5.1.2015. Provozovna EXPRESS SANDWICH OC Palladium má otevřeno každý den kromě 25.12.2014 a dále dle aktuální otevírací doby OC Palladium. Děkujeme za pochopení.

20.11.2014 - NOVINKA - EXPRESS DELI karta se 100 Kč kreditem

Ve čtvrtek 20.11. a v pátek 21.11.2014 prvním 1 000 zákazníkům, kteří využijí slevu na nákup v EXPRESS SANDWICH se svou starou věrnostní kartičkou, vyměníme VIP kartičku za novou EXPRESS DELI kartu s přednabitým kreditem 100 Kč. EXPRESS DELI karta je nová věrnostní a zároveň bezhotovostní platební karta, která usnadní a zvýhodní Vaše nakupování v EXPRESS SANDWICH, EXPRESS DELI a EXPRESS FOOD. Více informací o kartě naleznete zde

EXPRESS DELI karta a její výhody: bezhotovostní platby, urychlení nákupu, platba v EXPRESS SANDWICH, EXPRESS DELI a EXPRESS FOOD, zisk až 10% kreditu navíc dle způsobu dobití, dobíjení hotovostí, platební kartou nebo stravenkami, přenositelnost, možnost darování karty, ideální pro Vaše děti - máte kontrolu nad jejich stravováním.

8.11.2014 - Vůně Vánoc v EXPRESSu

Jako každým rokem, i letos probíhají v EXPRESSu přípravy na Vánoce. Sestavili jsme pro Vás výběr nejoblíbenějších teplých i studených pokrmů z našeho EXPRESS DELI Catering menu, které učiní Vaše firemní či soukromé večírky nevšední. Naše cukrářka pro Vás upekla tradiční cukroví, mimo jiného vanilkové rohlíčky, linecké kytičky, pracny, kokosky a samozřejmě vosí hnízda. Nejen k cukroví, ale hlavně do chladného počasí se hodí domácí punč, který vaříme s vlastní směsí koření. Více informací o nabídce naleznete ZDE.

6.10.2014 - NOVÉ MENU EXPRESS SANDWICH a EXPRESS DELI

Avízované novinky již tento víkend mohli ochutnat naši zákazníci v Palladiu. Nyní je nové menu EXPRESS SANDWICH a EXPRESS DELI nabízeno všem a všude :o). Nově si tak budete moci vychutnat například náplně COTTAGE - domácí tvarohová pomazánka s čerstvými bylinkami, BRESAOLA - sušené hovězí plátky pocházející z italské Lombardie nebo SCHWARZWALD - sušená vepřová šunka obalená ve směsi bylin, jež je bedlivě střežena, KUSKUS - salát z pšeničného kuskusu, který je ochucen balkánským sýrem a sušenými rajčaty... řadu dalších.
Nejzásadnější změnou u EXPRESS SANDWICH menu je rozlišení na vegetariánské a masové náplně, jež věříme, že usnadní výběr vašich oblíbených náplní. Zůstává stále možnost na výběr z čerstvého pečiva, stejně tak, jako nabídka domácích polévek a denního akčního menu.

    EXPRESS DELI menu (ke stažení zde) nabízí novinky například v sladkých domácích dezertech, nové kombinace chutí v náplních meetingových talířů, kde jsme přidali široký sortiment domácích pomazánek. V novém stylu a variacích chutí nabízíme i koktejlové snacky. Překvapí vás například špísy s olivou a fíkem nebo caprese, kanapky s roastbeefem a tapenádou z oliv či se schwarzwaldskou šunkou a čerstvou domácí pomazánkou. Nové je i teplé menu, jež vychází se nabídky EXPRESS FOOD a nabízí degustační menu.
Nové EXPRESS SANDWICH menu je k nahlédnutí ZDE a k ochutnání v provozovnách. Těšíme se na Vás.




25.9.2014 - Oslavte s námi Mezinárodní den KÁVY - vychutnejte si kávu ZDARMA

V pondělí 29.9. se v mnoha anglosaských zemích slaví mezinárodní kávy. EXPRESS SANDWICH se k nim přidává. S našimi partnery ze společnosti SpecialCoffee dovážející tradiční sicilskou kávu MISCELA d´ORO vám v tento den nabízíme vybrané druhy KÁVY ZDARMA připravené profesionálním baristou. Barista vám rád zodpoví zajímavosti ze světa kávy a ukáže vám správnou přípravou kávy, jež si následně můžete dopřát i doma. Ke kávě pro vás upečeme domácí sladké koláče.




4.9.2014 - Podzimní NOVINKY

Víme, že na zlepšování není nikdy pozdě a tak jsme pro Vás během léta připravili nové ingredience, zajímavé zdravé kombinace a především přehlednější způsob výběru Vašich oblíbených pokrmů včetně odlišení vegetariánské a masoobsahující náplně. Inspirací nového EXPRESS SANDWICH menu pro nás byly nejen toulky po českých farmách, ale i výpravy na italský jih. Těšte se například na základy pomazánek z tvarohu ochucené čerstvými bylinkami....Již brzy budete moci ochutnat :o)


4.9.2014 - Grilujeme na Brumlovce


Přijďte dnes, ve čtvrtek 4.9.2014 si vychutnat americkou klasiku - BURGER. Připravili jsme pro Vás maso z hovězího roštěnce, křupavou čerstvou zeleninu, jemnou červenou cibuli a domácí opečené brambory. Těšíme se na Vás.

30.8.2014 - Provozovna v Palladiu má o víkendu zavřeno

V sobotu 30.8. a v neděli 31.8.2014 probíhá v provozovně EXPRESS SANDWICH v OC Palladium rekonstrukce podlahových krytin. Omlouváme se Vám, že si v těchto dnech nemůžete vychutnat své oblíbené sendviče. Těšíme se na Vás opět v pondělí. Děkujeme.

3.7.2014 - Grilování na Brumlovce

Ve čtvrtek 3.7.2014 si přijďte vychutnat oběd s vůní grilu. Opět vytáhneme náš oblíbený gril a budeme pro vás s láskou a chutí sobě vlastní připravovat vepřovou krkovici a kuřecí na bylinkách.  Výběr grilované zeleniny a lahodných příloh zaručen.

16.6.2014 - Užijte si koncert Chinaski zadarmo

Již tento čtvrtek 19.června si od 16h můžete užít zábavný program, který pro Vás připravilo
Budějovická Business Centrum. V přilehlém parku Baarova od 17h zahraje
revival skupina ABBA STARS, která v roce 2013 získala ocenění Skokan roku v anketě Český slavík. Od 19h pak vystoupí hlavní kapela programu - Chinaski. Bude se grilovat pod naší taktovkou, tedy EXPRESS SANDWICH. Rozlévat se bude oceněné pivo Bernard. Kromě jiného se budete moci seznámit se službami Balance Clubu Brumlovka, zasoutěžit si o slevové kupony do restaurace Maranatha, vyzkoušet si diagnostiku došlapu od RunPremio či si zakoupit vynikající moravská a italská vína ze SOMMELLERIE.

13.6.2014 - Grilování na Brumlovce

Užijte si pátek třináctého na obědě v EXPRESS SANDWICH v BB Centru u budovy Filadelfie. Dnes opět grilujeme se šéfy :o)  Těšíme se na Vás!

12.6.2014 - Hravá svačinka

V Express Sandwich na Andělu jsme uvítali skupinku předškolních dětí ve věku
3-4 roky ze školky Seznámek, aby se dozvěděli o něco zajímavého o zdravé svačince a sami si ji vytvořili. Samozřejmě ze zeleniny, ovoce, tvarohu, sýru, šunky a kvalitního pečiva...samých dobrot, co jsou zdravé a děti po nich sílí :o)...a pak, že jídlo nemůže bát zábava! Děti
si vytvořili veselý ksichtík, sovičku, lva a motýlka s růžovými křídly. I vaše děti s kamarády ze školky či školy si můžou u nás domluvit tuto edukativní aktivitu a nenásilnou a přirozenou formou si osvojit zdravé stravovací návyky. Těšíme se na další malé kuchtíky.






5.6.2014 - Zahájení GRILOVACÍ sezóny na Brumlovce


V pátek 6.6. si od 11h před budovou Filadelfie v Budějovická Business Centru můžete užít a vychutnat první letošní grilování s EXPRESS SANDWICH. Již tradičně se můžete těšit na kvalitní masa - kůřecí plátky s čerstvými bylinkami nebo šťavnatou vepřovou krkovičku. K tomu nabídneme přílohy: brambory a grilovanou zeleninu. Těšíme se na Vás!


3.6.2014 - Změna sobotní otevírací doby na Andělu

Rádi bychom Vás informovali o úpravě otevírací doby v provozovně EXPRESS SANDWICH v Praze 5 - Andělu. V červnu, červenci a srpnu bude v sobotu zavřeno. Rádi Vás uvítáme v pracovní dny. Od září opět rozšíříme otevírací dobu    i v sobotu. Děkujeme za pochopení a těšíme se brzy na shledanou!

2.6.2014 - Nová polévka - jemný lilkový krém se slaninou

Věděli jste, že lilek vejcoplodý je příbuzný bramboru a není to zelenina, nýbrž ovoce? V jižanských kuchyních oblíbená rostlina s krásnými fialovými květy a mohutnými sytě fialovými plody ve tvaru bobule si pomalu ale jistě získává přízeň mlsných českých jazýčků. Lilek, který je vhodný při dietách a jaterních obtížích, má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi a je bohatý na minerální soli, jsme nově zařadili do menu EXPRESS SANDWICH. Ochutnejte lahodnou polévku, jejímž základem je lilek a kořenová zelenina, je ochucená aromatickým kari a kvalitní slaninou. Dobrou chuť!


15.5.2014 - Záleží nám na zdraví

Dlouhodobě spolupracujeme a vzděláváme se v Clinic 21. Připravili jsme společně pro vás výživové faktory související se nejčastějšími a nejpalčtivějšími zdravotními riziky. Navrhujeme vám přispění k jejich řešení výběrem z menu EXPRESS SANDWICH.

  • Nadměrný příjem energie vede k tzv. oxidativnímu stresu, vzniku volných radikálu a vzniku

    mnoha poškození buněk – onemocnění na buněčné, resp. metabolické úrovni. Řešení EXPRESS SANDWICH: vhodná kombinace menu – polévka a jakýkoli salát nebo polévka a malý sendvič.

  • Vysoký příjem živočišných (nasycených) tuků a cholesterolu ve stravě zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a podílí se na vzniku arterosklerózy a jejích projevů - nejznámější je infarkt myokardu a cévní mozková příhoda. Řešení EXPRESS SANDWICH: Rybí náplň Alaska či Salmone v toastovém chlebu – speciální chléb s extra vlákninou, dýňovými a lněnými semínky.

  • Nadměrný příjem energie a vysoký příjem nasycených tuků jsou spojovány se vznikem rakoviny prsu, tlustého střeva, konečníku, dělohy a vaječníků. Řešení EXPRESS SANDWICH: bezmasé sendviče a saláty s extra panenským olivovým olejem.

  • Vysoký příjem jednoduchých cukrů zvyšuje výskyt zubního kazu zvláště u dětí. Řešení EXPRESS SANDWICH při chuti na sladké: ovocné saláty.

  • Vysoký příjem soli je spojován se vznikem vysokého krevního tlaku a rakoviny žaludku. Řešení EXPRESS SANDWICH: čerstvé zelené saláty.

  • Nízký příjem vápníku a vitamínu D má nepříznivý vliv na vznik osteoporózy. Řešení EXPRESS SANDWICH: vyjděte si na procházku za slunečného počasí :o)

  • Nízký příjem jódu hraje roli při poruchách štítné žlázy. Řešení EXPRESS SANDWICH: sendviče a saláty SALMONE s lososem a ALASKA s tuňákem.

  • Ochranný účinek vitamínů C, E, karotenu a některých minerálů byl nalezen v případě některých typů rakoviny. Řešení EXPRESS SANDWICH: salátek carrot nebo cole slaw a kterýkoli čerstvý zelený salát.


6.5.2014 - Kozí sýr - zdravá a lahodná delikatesa

Věděli jste, že koza nadojí až 3 l mléka denně a k výrobě 1 kg sýra je třeba alespoň 10 l mléka? Hnedle si více budete cenit jemnosti a vychutnáte si nasládlost čerstvého kozího sýru. Proč? Protože je výrazně zdravější, než-li jeho kravská alternativa. Řada lidí je alergická na bílkovinu kravského mléka, kozí mléko a výrobky z něj jsou kvalitnější, lépe snášeny při trávicích potížích a jsou zdravější pro alergiky či revmatiky. Kozí mléko obsahuje hodnotné bílkoviny, lehce stravitelné tuky, minerální soli, stopové prvky, vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E, nebo kyselinu listovou. Konzumací kozího mléka se chráníme před škodlivými vlivy životního prostředí a celou řadou nemocí. V našich zeměpisných šířkách se historicky

kozí mléko, syrovátka, tvaroh a sýry z něj konzumovali. Chov koz upadl však po I. světové válce. Pomalu dochází k jeho obnově. Chcete-li zlepšit svou kondici a obranyschopnost organizmu, jezte 100 g kozího sýru denně, ochutťe ho čerstvými bylinkami a zakousněte celozrnných pečivem. Začněte ještě dnes! Vychutnejte si jemný kozí sýr a v EXPRESS SANDWICH si objednejte SALÁT GOATCHEESE - francouzský kozí sýr, čerstvý římský salát, jablko, vlašské ořechy, červené horznové víno a domácí jogurtový dresink.

18.4. Den Země - i vhodným jídlem můžete přispět

Blíží se Den Země, ekologicky motivovaný svátek, upozorňující lidi na dopady ničení životního prostředí. Den Země se od roku 1971  každoročně slaví 22. dubna. Svou pomyslnou troškou do mlýna můžete přispět i vy. Stačí, když si objednáte, či koupíte potraviny, které opravdu spotřebujete, použijete co nejméně plastových obalů a vytřídíte zbylý odpad. Přidejte se k více jak miliardě lidí v 175 zemích světa. Oslavy Dne Země se konají na mnoha místech ČR, pro inspiraci se podívejte na www.denzeme.cz nebo www.earthday.org.

14.4.2014 - Vstupenka 1+1 ZDARMA do Království železnic

Pro malé i velké fanoušky modelových železnic máme od 15.4.2014 do 30.6.201  novou AKCI. Zajděte do Království železnic, největšího modelového kolejiště u nás a ve střední i východní Evropě, kde si sny plní malí i velcí.

Zakoupíte-li při platbě v hotovosti či kartou produkty v EXPRESS SANDWICH v hodnotě 150,-Kč a výše, tato účtenka platí zároveň jako dětská vstupenka v hodnotě 120,-Kč do expozice Království železnic na pražském Andělu. Dětská vstupenka vám bude zdarma vydána na pokladně Království železnic při zakoupení alespoň jedné plnocenné dospělé vstupenky. Více na www.kralovstvi-zeleznic.cz

4.4.2014 - Den vitamínu C

Na pátek 4.4. připadá den vitamínu C. Je nám jasné, že o jeho přednostech tušíte mnohé. Obliba čerstvých salátů v EXPRESS SANDWICH s jarem stoupá a my vám připravujeme nové oblíbené kombinace. Zkusili jste už salát s velmi jemným kozím sýrem, plátky jablka, sladkými hrozny a vlašskými ořechy? Je to nebezpečně lahodná kombinace. Vysokou dávku vitamínu C najdete zejména v coleslaw - díky nedoceněnému zelí. A víte o vitamínu C, že...

...doporučenná denní dávka je cca 60 – 100 mg

...na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk, někteří primáti, morčata, kapybara, indický netopýr či losos a pstruh duhový

...obsah vitamínu C se při vaření snižuje každých 5 minut o 10%, sušením až o 50%

...E 300 – kyselina L-askorbová je vitamín C sloužící k omezení oxidace např. tuků v potravinách a v uzeninách tak udržuje červenou barvu

...po nadměrném požití alkoholu pomůže jednorázový přísun 1 000 – 2 000 mg vitamínu C s dostatečným množstvím vody

1.4.2014 - EXPRESS FOOD JINAK

Děkujeme Vám za přízeň! Vyslyšeli jsme Vaše připomínky a tak po dvouměsíčním "zkušebním" provozu bistra EXPRESS FOOD mírně měníme koncept porcí Vašeho oblíbeného, teplého a s nadšením Marikou připraveného oběda. Podáváme pouze jednu velikost porce. Dopřejte si i kompletní nabídku výrobce džusů Rauch ve skle.

NOVĚ si vychutnejte:

1 PORCE = 400g pokrmu + salátek = 100 Kč

1 PORCE = 400g pokrmu + salátek + POLÉVKA = 120 Kč


25.3.2014 - Nejen pro fotbalové nadšence

Minulý týden EXPRESS SANDWICH tým stál znenadání před výzvou. A ty nevšední my máme obzvlášť rádi. Náš dlouholetý zákazník si pro své jednání objednal FOTBALOVÝ STADION SENDVIČŮ.

Jak jsme se úkolu zhostili, posuďte sami :o)


14.3.2014 - NOVĚ - Zdravý toastový chléb se zvýšeným obsahem vlákniny

Věděli jste, že toastový chléb z nabídky EXPRESS SANDWICH a EXPRESS DELI je nejen chutný, ale především zdravější oproti ostatním pečivům?

Důvodem je jeho nevšední složení. Ve 100g je podíl vlákniny 6%. Vláknina prospívá při hubnutí a také slouží jako prevence rakoviny tlustého střeva, snižuje cholesterol a usnadňuje trávení a vylučování. Chléb obsahuje i jemné kousky semen. Dýňová semínka chrání před zhoubnými nádory a cévními obtížemi a jsou bohatá na antioxidanty, vitamíny, minerály a hlavně obsahují nenasycené kyseliny. Lněné semínko je nejbohatším rostlinným zdrojem omega-3 mastných kyselin. Působí preventivně před kardiovaskulárními chorobami, cukrovkou a potíži s játry či obezitou. Posiluje imunitní systém. Ochutnejte lahodný toastový chléb v EXPRESS DELI OPEN SANDWICHích s novými náplněmi nebo akční nabídky v menu - dopřejete si zdraví prospěšný a chutný oběd :-)

7.3.2014 - EXPRESS FOOD - aktuální menu

Rádi bychom zpříjemnili Vaše rozhodování, jak chutně a zdravě si zpestřit oběd. EXPRESS FOOD bistro v komplexu CineStar na smíchovském Andělu nabízí denně čerstvé, rychlé a POUZE teplé obědy. Nyní můžete již denně sledovat AKTUÁLNÍ MENU na odkazu  http://www.sandwich.cz/expressfood        Přejeme Vám dobrou chuť!


11.2.2014 - Zdravé svačinky pro mlsné KUCHTÍKY

Jedna z priorit EXPRESS DELI je poskytování zdravých pokrmů. Záleží nám na Vašem zdraví a víme, jak je těžké motivovat ke konzumaci těch "správných" potravin děti. Máme na to recept - ať si děti připraví své ZDRAVÉ SVAČINKY SAMI. Vymysleli jsme kreativní a zároveň edukativní dětský program vhodný pro předškoláky a první stupeň ZŠ. Děti se dozvědí zajímavé informace, ochutnají pestré kombinace a za svou nápaditost budou odměněny. Je to jednoduché: EXPRESS DELI připraví suroviny, náčiní, zástěry a vymyslí téma. Kreativita však patří dětem. Myslíte, že lze udělat z jablka kraba s klepety, z mrkve, oliv a pečiva veselou rybku a okurka se změní v plachetnici a piškoty s tvarohem v perlorodku? Nic není nemožné a prvňáčci z Prahy 1 jsou toho důkazem. Chutnalo všem a nápady pro veselou a zdravou svačinku si určitě zopakují doma. Rádi byste, aby i Váš školák rád jedl ovoce a zeleninu? Domluvte jeho třídě svačinové dopo-/odpoledne v EXPRESS DELI!

5.2.2014 - BENVENUTO Miscela d´Oro!

Máme rádi pořádnou kávu, stejně, jako vy. Proto máte v Express Sandwich na Andělu konečně možnost si vychutnat pravou sicilskou kávu. Nově podáváme tradiční sicilskou značku Miscela d´Oro. Přímo z messinské rodinné pražírny, kterou jsme osobně navštívili, vám připravíme kávu s odlišným způsobem pražení. Speciální kávové menu obsahuje nejoblíbenější varianty a k tomu naše osvědčené domácí dezerty za zvýhodněnou cenu. Káva Miscela d´Oro si svou oblibu ve světě získala nejen díky konstatní kvalitě směsí nejlepších kávových zrn, ale i modernímu designu porcelánu, jehož motivy navrhl italský reklamní guru Oliviero Toscani známý například z kontroverzní kampaně pro Benetton. Motivy jsou tvořeny pouze z kávy, zrn a produktů Miscela d´Oro. Není nad lahodné espresso po obědě.

více typů na nejlepší kávu: www.misceladoro.com






27.1.2014 - Když oběd, tak jedině v EXPRESS FOOD!

Poslední lednový týden jsme pro vás otevřeli jsme nový koncept občerstvení - EXPRESS FOOD. V Praze 5 - Andělu, vedle naší stávající provozovny v kině Cinestar nabízíme od pondělí do pátku v době oběda - tj. od 11:00 do 14:00 h vždy čerstvé, chutné, zdravé a hlavně teplé obědy, které potěší vaše chuťové buňky, zasytí žaludek a lahodí oku. Na výběr připravujeme dva druhy masa, čerstvý salát, mix příloh a omáček. Nabídka v menu plnohodnotně uspokojí jak vegetariány, tak celiaky. Každý si může utvořit svou jedinečnou kombinaci a množství je také jen na vás. Záleží na "velikosti" hladu. Denně měníme skladbu menu, protože upřednostňujeme kvalitní sezónní ingredience. Dobrou chuť!




10.1.2014 - Město chutí a inspirace? BERLÍN!

Rádi bychom pro nadcházející jarní a letní měsíce připravili pro vás, naše hosty, nové kombinace chutí. Česká kotlina se nám pro náš koncept zdála omezená a tak jsme se vypravili do Berlína. V tomto pulsujícím městě, které snad také nikdy nespí, jsme viděli, ochutnali a vymysleli nové pokrmy. Ty již brzy zařadíme do našeho menu. A na co se můžete těšit? Například na ...saláty - zeleninové, těstovinové...tapas - španělská klasika, jejíž rozmanitost chutí a prezentace nezná mezí...a řadu dalších zdravých dobrot. Zeptejte se Mariky, Davida nebo Lukáše, co jim nejvíce chutnalo.

30.12.2013 - PF 2014
V novém roce 2014 se můžete těšit na rozšířenou nabídku tradiční kávy Miscela d´Oro ze Sicílie. Rodinnou pražírnu v sicilské Messině jsme osobně navštívili, abychom ochutnali a vybrali ty nejlepší kávy, které vám nabídneme nejen v akčních menu.
Miscela d´Oro připravuje vlastní unikátní směsy vybraných kávových zrn nejvyšší kvality, praží je, míchá, mele, balí a vyváží do celého světa. Jedinečný design aktuálního balení a servírovacích setů pro Miscela d´Oro navrhl italský reklamní guru Oliviero Toscani, známý z kontroverzní kampaně Benettonu. Jeho design se ztotožňuje s pravidly pro vynikající kávu - kvalita, elegance a jednoduchost.

Více na www.misceladoro.com